Ny oppstilling i biblioteket

Når vi set opp eit heilt nytt bibliotek så tek vi sjansen på å tenkje nytt! Oppstillinga blir ganske annleis enn ho har vore, særleg på fagbøker. Vi nyttar eit system som på «bibliotekarsk» blir kalla kategorisering. Vi bryt ein del med Dewey-systemet, ut frå ein tanke om at Dewey-systemet ikkje er spesialtilpassa folkebibliotek!

Eit døme er biografiar. Vi veit at mange lånarar er spesielt interesserte i biografiar, både om forfattarar, politikarar og andre personar som har sett far etter seg. Etter Dewey-systemet skal biografiane spreiast på dei ulike faga, slik at dei blir spreidde på mange ulike stader i samlinga. No set vi opp ein kategori som heiter «Biografiar» der vi samlar alle biografiane i biblioteket, sortert på den omtalte personen.

Dei kategoriane vi har landa på er:
2. VERDSKRIGEN, BIOGRAFIAR, DANS, FILM og TEATER, KOMMUNIKASJON, EVENTYR, FAMILIE & SAMLIV, FEST, FILOSOFI & ETIKK, GARBORG-SAMLING, GARD & HAGE, GLOBALISERING, HELSE & VELVÆRE, HOBBY & FRITID, HUMOR, HUS & HEIM, HUSDYR & KJÆLEDYR, JUL, KUNST, LITTERATUR, LOKALSAMLING, MUSIKK, NATUR & MILJØ, NOREG, TRU OG TVIL, SAMFUNN, SPORT & LEIK, SPRÅK, TEKNIKK, UT I VERDA, VERDSHISTORIE.

Somme av desse kategoriane er ganske enkle og samsvarar bra med det gamle systemet, t.d. «språk» og «litteratur». Andre blir sett saman av bøker frå ulike stader i Dewey-systemet, t.d. «familie og samliv», som inneheld alt som har med familieliv og barn sin oppvekst å gjera.

Ein annan ting som vi gjer som eit nytt grep er å slå saman barne- og vaksenavdelinga på fag til «Faktaavdelinga». Innanfor alle kategoriane vil du finne bøker for barn og vaksne på same reol. Dette er etter mange års røynsle med at ungar slett ikkje nøyar seg med barnebøkene når dei skal skrive oppgåver, dei treng gjerne tekst og bilete frå fagbøker for vaksne òg. Difor plasserer vi barnebøkene på den nedste hylla innanfor kvar kategori. Dei er i tillegg merka med blå eller gul teip. Dette vil òg gjera det enklare for vaksne å finne faktabøker som har litt enklare språk, noko som kan vera ein føremon for fleire.

Det skal bli spennande å sjå korleis dette vil opplevast for brukarane!

Advertisements

Ei tilbakemelding to “Ny oppstilling i biblioteket”

  1. Elida Says:

    Glede meg stort til dokk opne!:)


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: